tevens bekend van:

Japan-gids

Subtitle

More
  • Welkom
    • Wie is Japan-Gids?
    • Blog
  • Kanji-Naam
    • Kana bestellen
    • Kanji bestellen
    • Overige wensen
    • Meer informatie
  • Japanse Taal
    • Schrift: kanji & romaji
    • Schrift: hiragana & katakana
    • Grammatica: basis
  • Cursussen
    • Online les: wat & hoe
  • Reizen
    • Regionale Rondreis
      • Tohoku
      • Chugoku
      • Shikoku
      • Kyushu
    • Tempeltochten
      • Shikoku Henro
    • Thema Trips

Categories

  • taal (1)
  • religie (7)
  • geschiedenis (11)
  • mythes & legendes (1)
  • tradities & festivals (0)
  • reizen (2)
  • eten & drinken (1)

Blog

 初めまして、どうぞ宜しくお願い致します。

(oftewel: "Aangenaam") * 

Ik ben... 


De Reislijder.

 




De onderstaande blog is een enigszins willekeurige verzameling van onze schrijfsels over:

  • Wetenswaardigheden uit de Japanse geschiedenis en religies (via The Sushi Times).
  • Allerlei interessante eigenaardigheden van de Japanse taal (en soms de Nederlandse).
  • Verhalen over de dagelijkse dingetjes (tegenslagen en hoogtepunten) van een Japan-Gids. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Voor alle zekerheid: de titel is een woordspeling, geen spelfout.

* Uiteraard klinkt een nauwkeurigere vertaling meer als "Aangenaam [voor het eerst] kennis te maken". Al kan dat ook op drie, vier andere manieren gezegd worden, zonder echt van betekenis te verschillen. Tegelijk kan het ook van betekenis verschillen, zonder anders gezegd te worden (kwestie van context).
De Wondere Wereld van Japans. :)

view:  full / summary

Kannon: god(in) van barmhartigheid

Posted on March 7, 2022 at 10:10 AM Comments comments ()
Dat er binnen de diverse stromingen van Japans Boeddhisme heel wat verschillende Boeddha’s en andere heilige wezens zijn, hebben we al eens verteld. Maar wie toch echt de kroon spant op het gebied van diversiteit is Kannon Bosatsu. Deze bodhisattva (zie bovenstaande link) kent vele tientallen verschijningsvormen, waaronder versies met duizend armen, elf hoofden, een extra paardenkop, of een baby op de arm. Dat betekent dat je waarschijnlijk veel vaker een beeld van Kannon ziet dan je door hebt! Wie is deze overal aanwezige 観音 – “Aanschouwer van Klanken”?


Lees het hele artikel op: www.thesushitimes.com/kannon-godin-van-genade/

Keirin: wedden op wielrenners

Posted on January 31, 2022 at 12:20 PM Comments comments ()

Fans van fietsen of de Olympische Spelen zullen vroeg of laat ‘keirin’ (juiste uitspraak = kee-rien) tegenkomen. Nederlanders zijn namelijk best goed in deze vorm van baanwielrennen: Shanne Braspennicx won laatst nog goud in Tokyo “2020” en Elis Ligtlee won goud in Rio 2016. Bij de wereldkampioenschappen voor mannen gaat het goud ook al drie jaar achter elkaar naar een van ons. Maar hoewel het woord er misschien best Hollands uitziet, is het geen Nederlands bedenksel. Het is Japans! Hoe zit dat?


Lees het volledige artikel hier: www.thesushitimes.com/keirin-wedden-op-wielrenners/

Nengo: de Japanse jaartelling

Posted on January 5, 2022 at 8:35 AM Comments comments ()

Voor fans van Japanse geschiedenis zijn er een aantal jaartallen die iedereen zou moeten (her)kennen. Bijvoorbeeld dat Kyoto de keizerlijke hoofdstad werd in 794, de Minamoto clan definitief de Taira familie versloeg in 1185, of de allesbeslissende veldslag bij Sekigahara in 1600. Stuk voor stuk belangrijke momenten, maar er is wel wat vreemds mee: die data zijn gebaseerd op een Christelijke nulmeting. Als je aan Japanners uit die tijd zou vragen welk jaar het is, krijg je heel andere antwoorden. Voor hen was het “Enryaku 13”, “Juei 4” en “Keichō 5”. Dit jaar was bijvoorbeeld niet alleen 2021, maar ook Reiwa 3. Wat betekent dat?


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/nengo-japanse-jaartelling/" target="_blank">www.thesushitimes.com/nengo-japanse-jaartelling/

Fudo: de vijandverschrikker

Posted on December 17, 2021 at 12:50 PM Comments comments ()

Een kalme uitstraling. Een vriendelijk ogend handgebaar. Een stoïsche glimlach, even geheimzinnig als die van Mona Lisa. Dat zijn de kenmerken waar we aan denken bij Boeddhistische beelden. Van die monnikachtige types, zoals Jizō Bosatsu. Maar als je in Japan bent, kan je zelfs in een tempel nogal wat onaardige types tegenkomen! Bijvoorbeeld Fudō Myō-ō, met zijn dreigende blik en vlammenkrans. Maak kennis met 不動 – “de Onbeweeglijke”.


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/fudo-de-verschrikker/" target="_blank">www.thesushitimes.com/fudo-de-verschrikker/

Boeddhabeelden in Japan: wie is wie

Posted on December 1, 2021 at 5:55 AM Comments comments ()

Er was eens… “de Verlichtte” Shakyamuni Gautama. Deze Indische (ex-)prins ontwikkelde zo’n 2500 jaar geleden een filosofie, die later uitgroeide tot het Boeddhisme. Geloof in zijn visie en hemzelf verspreidde zich door zo’n beetje heel Azië, waar het allerlei lokale vormen aannam. Niet elk beeld of afbeelding die je ziet in een boeddhistische tempel – in Japan of elders – is dus deze Boeddha. Er staan soms wel tig “boeddhabeelden” op een terrein. Hoe weet je nou of je kijkt naar daishi of wat anders? Hieronder vindt je een paar veel geziene gasten.


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/boeddhabeelden-in-japan/" target="_blank">www.thesushitimes.com/boeddhabeelden-in-japan/

Jizo: de zieltjesredder

Posted on November 12, 2021 at 4:20 AM Comments comments ()

Zonder het te weten, ken je ‘m misschien al. Jizō Bosatsu is namelijk razend populair als kawaii (schattig) boeddhistisch figuurtje, van tuinbeelden tot t-shirts. In tegenstelling tot andere bodhisattva’s is hij kaal en eenvoudig gekleed. Toch valt ‘ie in het straatbeeld best wel op, mede dankzij de rode mutsjes en slabbetjes die hij krijgt van zijn vele aanbidders. Regelmatig staan er zes Jizō op een rij. Maar wat is het nou precies? En waarom die slabbetjes? Wie is toch deze 地蔵 – de “Aardse Schatkamer”?


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/jizo-bosatsu-de-zieltjesredder/" target="_blank">www.thesushitimes.com/jizo-bosatsu-de-zieltjesredder/

Review: ONODA - 10.000 nachten in de jungle

Posted on October 20, 2021 at 8:05 AM Comments comments ()

Stel, jij bent een trotse soldaat. Je hebt je leven gewijd aan het vechten voor je vaderland. Er is je altijd vertelt dat jouw land/cultuur/ras beter is dan de rest en – met goddelijk recht – zal regeren over de hele regio. Maar na enige tijd aan het front gaat er ergens iets mis: men beweerd dat jouw land de oorlog heeft verloren. Geloof je dat zomaar? Of blijf je doorvechten? Dat is in het kort de aanloop naar de gebeurtenissen in “Onoda”; een biografische film over de man die weigerde te geloven dat het allemaal voorbij was.


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/onoda-10000-nachten/" target="_blank">www.thesushitimes.com/onoda-10000-nachten/

Christendom in Japan (2)

Posted on September 29, 2021 at 4:40 PM Comments comments ()

Al in de 16e eeuw na Christus waren er missionarissen (de Jezuïeten) in Japan. Hun doel was zo veel mogelijk mensen te bekeren tot hun geloof. Het plan: eerst de belangrijke mensen overtuigen, daarna het gewone volk. Meer dan eens werden tienduizenden boeren gedwongen om zich massaal en meteen ook te bekeren, nadat hun provinciale heer een Christen was geworden. Toch vormen ze nu nog maar een kleine minderheid. Wie zijn die zogeheten Kirishitan en waarom zijn er niet meer van?


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/kirishitan-in-japan-verborgen-christenen/" target="_blank">www.thesushitimes.com/kirishitan-in-japan-verborgen-christenen/

Christendom in Japan (1)

Posted on September 29, 2021 at 2:25 PM Comments comments ()

Er wordt vaak gezegd dat Japanners niet religieus zijn, inclusief door Japanners zelf. Dat heeft deels te maken met het misverstand dat het Boeddhisme geen religie zou zijn, en deels met de problematische definitie en vertaling van het woord religie zelf. Toch is er al ruim 450 jaar een – zelfs voor onze begrippen – “echte” religieuze minderheid in Japan, namelijk het Christendom. Wie zijn die zogeheten Kirishitan en hoe is het Christendom in Japan terechtgekomen?

Lees het volledige artikel op: http://www.thesushitimes.com/kirishitan-in-japan-katholieke-samurai/

Het koninkrijk Ryūkyū: een zelfstandig Okinawa

Posted on September 24, 2021 at 11:30 AM Comments comments ()

Als je wel van Japan houdt, maar eigenlijk liever naar paradijselijke “Bounty eilandjes” gaat, moet je echt eens naar Okinawa. De zuidelijkste prefectuur staat vooral bekend om het tropische klimaat, prachtige stranden, en de relaxte atmosfeer. Iets minder bekend is dat de Ryūkyū archipel nog niet eens zo heel lang geleden een eigen koninkrijk was. Maar hoe zijn ze onderdeel geworden van Japan?


Lees het volledige artikel op: https://www.thesushitimes.com/koninkrijk-ryukyu/" target="_blank">http://https://www.thesushitimes.com/koninkrijk-ryukyu/

Aubergines

Posted on September 6, 2021 at 4:05 PM Comments comments ()

Groot, stevig, paars, beetje fallisch… en eetbaar. Dan heb ik het uiteraard over de solanum melongena, oftewel: aubergines. Wij gebruiken het misschien vooral als emoji in ondeugende gesprekken, maar in de Japanse cultuur kom je deze aparte plant veel tegen op plekken waar er totaal niets seksueels mee bedoeld wordt. Wat dan wel?


Lees het volledige artikel op de https://www.thesushitimes.com/aubergines-in-japan/" target="_blank">Sushi Times. 

De Republiek Ezo: een onafhankelijk Hokkaido

Posted on August 30, 2021 at 5:40 PM Comments comments ()

Hokkaido, het noordelijkste hoofdeiland van Japan roept bij veel mensen beelden op van nationale parken met ruige natuur, wintersport en heel misschien de (nationaal geroemde) zuivel of meloenen. Daarentegen zullen maar weinig mensen bij Hokkaido denken aan het eigen, onafhankelijk staatje dat het heel eventjes was: de democratische Republiek Ezo.


Lees het volledige artikel op de https://www.thesushitimes.com/de-republiek-ezo-een-onafhankelijk-hokkaido/" target="_blank">Sushi Times.

Sengoku Choju Giga (anime review)

Posted on July 22, 2021 at 9:00 PM Comments comments ()

 

Heb je eigenlijk helemaal geen tijd om anime te kijken, maar wel enige interesse in de Japanse geschiedenis (om precies te zijn: tussen 1570 ~ 1615) én behoefte aan wat comedy – dan is dit precies wat je zoekt! Een grote internationale hit is Sengoku Chōjū Giga nooit geweest, dus een Engelse of Nederlandse titel heeft het niet. Je zou het nog het beste kunnen vertalen als “Wilde dieren karikaturen van de Strijdende Staten”. Beetje een mondvol, maar dat heeft een goede reden.

 


Lees het volledige verhaal op de https://www.thesushitimes.com/anime-review-sengoku-choju-giga/" target="_blank">Sushi Times. 


View Older Entries»

Rss_feed

連絡先:japangids.info@gmail.com  |  Klikspaanweg 2c / 2324 LW / Leiden  |  KvK: 80149871