Online les: hoe en wat

Hoewel we voor privé lessen ook op locatie langs komen, worden al onze klassikale lessen sinds begin 2020 digitaal verzorgd. Inmiddels hebben we daar dus aardig wat ervaring mee, en kunnen met een gerust hart zeggen dat dit bijzonder goed gaat - dankzij Discord. Voor wie niet bekend is met dit programma hebben we hier alvast een hele korte introductie geschreven. Voor cursisten is er ook een uitgebreidere handleiding beschikbaar.  

Natuurlijk is het belangrijk om behalve de juiste software ook de juiste hardware te hebben. Les volgen op een telefoonschermpje is bijvoorbeeld nogal onhandig... Zie onderaan deze pagina voor onze tips en aanbevelingen. 

 
Digitale pluspunten

+ meedoen vanuit heel Nederland
+ besparing van reistijd en -kosten
+ meer multimedia mogelijkheden
+ geen gezondheidsrisico's 




Digitale minpunten (?)


- fysiek minder mensen om je heen

- lesgemak deels afhankelijk van: 

* kwaliteit van de apparatuur 

* kwaliteit van de internetverbinding



 

Stappenplan voor nieuwe gebruikers


(van onze online leeromgeving en sociaal platform)

1) Installeer het programma

Discord is in principe te gebruiken in elke browser. Toch raden we aan de desktop versie te downloaden. Het is daar namelijk makkelijker om de camerabeelden (van medeleerlingen) en het "bord" gescheiden te houden van de tekstkanalen, waar bijvoorbeeld aantekeningen staan. Je kan het ook als app op je telefoon zetten. Dat is handig voor wanneer je met zelfstudie bezig bent en even iets wil vragen aan de *sensei* of *sempai*. 

2) Maak een profiel aan

Wees gerust: je hoeft hier niet je hele levensverhaal op te schrijven. Een gebruikersnaam en een fotootje (eventueel een hele korte zelfintroductie) is voldoende. Het liefst wel je echte/eigen naam/foto, zodat we weten met wie we te maken hebben, maar die keus is aan jezelf. 

3) Kom langs in ons "lokaal" 

Eenmaal in onze groep helpen wij je verder op weg. We sturen je een toelichting op de verschillende tekst- en audiokanalen, uitleg over hoe en waar je bepaalde instellingen kan aanpassen, en zo nodig kan je even 1-op-1 met ons de boel kalibreren. 
 

Aanbevolen hulpmiddelen 

 

Koptelefoon / microfoon

ik hoor jou en jij hoort mij

Dit is eigenlijk het simpelste en tegelijk meest essentiële stukje uitrusting dat we nodig hebben voor digitale les: een manier om te kunnen communiceren. Ja, typen kan ook, maar dat is natuurlijk niet even praktisch. Heb je nog geen oortjes of ingebouwde microfoon op je apparaat? Zoek dan een degelijk model; iets dat ofwel comfortabel op het hoofd rust, of los op het bureau kan staan. 

Laptopstandaard

je rug en nek zullen je bedanken

Ook dit is vrij eenvoudig en echt de moeite waard, voor wie met een laptop of een pad werkt. Anderhalf uur over de tafel gebogen hangen is niet alleen slecht voor je lijf, maar ook je concentratie. Zorg dat het scherm waar je naar kijkt een beetje hoger komt - liefst zelfs op ooghoogte - voor een natuurlijkere houding.  

Los toetsenbord/muis

draadloos of bekabeld

Gebruik je normaal gesproken het toetsenbord van je laptop om te typen, overweeg dan eens een losse aan te schaffen. Zeker als je de boel (met behulp van een standaard) hoger of schuin hebt staan, is het een stuk prettiger om je armen op tafel te kunnen laten rusten. Als je een combi koopt is één kleine usb adapter goed voor zowel muis als toetsenbord.

Losse monitor

jouw persoonlijke bord

Wil je het jezelf echt comfortabel maken, zorg dan dat je een goede monitor hebt. Hiermee kan je het scherm nog makkelijker opsplitsen en houdt je altijd overzicht tussen wat er op ons digi-bord staat en wat er in de klassikale chat gezet wordt (bijvoorbeeld aantekeningen). Het is een investering waar al je andere werk en studie baat bij heeft, en voor minder dan 100 verkrijgbaar. 

Camera

voor wat oogcontact

Ook al voelt niet iedereen zich op haar of zijn gemak bij het idee dat anderen hun kamer kunnen bekijken, is het wel zo fijn als we elkaar kunnen zien tijdens de les - al is het maar voor dat beetje "groepsgevoel". Heb je een hele slechte dag, huisgenoten die naakt rondlopen, of ben je tijdens de les graag met andere dingen bezig, mag je het beeld alsnog uitzetten. We verplichten niemand ertoe. Vaag achtergrondje toevoegen kan natuurlijk ook gewoon. 


 

studie-
investerings-
compensatieplan

Elke nieuwe leerling krijgt 25 korting op het lesgeld, op vertoon van een bonnetje voor een van de bovenstaande aangeraden hulpmiddelen. *  

Dat zijn twee gratis klassikale lessen!
* (ongeacht het aantal aangeschafte items) 

Hulp nodig?

Neem contact op

Hartelijk dank voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogelijk een reactie sturen. (binnen 1-3 werkdagen)
Oops. An error occurred.
Click here to try again.