Tempeltochten

Hoewel slechts een zeer gering aantal Japanners zichzelf als "religieus" beschouwt, staat heel Japan vol met heilige bergen, bezielde bomen en getrouwde rotsen. Vrijwel iedereen bezoekt zowel shinto heiligdommen als boeddhistische tempels, biddend voor geluk in het hiernumaals en hiernamaals. Het grote verschil met onze georganiseerde (mono-theïstische) religies is dat het hier draait om het individu. Men gaat alleen, met een vriend of familielid, of heel misschien een "geloofsgroepje". Tempeldiensten worden persoonlijk aangevraagd en in privé sfeer uitgevoerd. De eigen ervaring staat centraal - net als bij Japan-Gids overigens. 


Toch gaan dit soort bezoekjes hand in hand met toerisme. Doordat tochten voor religieuze doeleinden een uitzondering vormden op het binnenlandse reisverbod in de 17e eeuw, groeide de populariteit van bedevaartsoorden destijds in rap tempo. Met name genummerde reeksen van tempels zijn nog steeds een populaire vorm van traditioneel en hedendaags pelgrimage, waar zelfs de OV bedrijven reclame voor maken. Verdiep u ook in deze wonderlijke tradities die voor alle geloofsovertuigingen open staan: 


Vind voor alles een amulet bij Shinto heiligdommen of ontdek hoe Japans Boeddhisme meer is dan Zen. NB: alle reissuggesties kunnen aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren en interesses. Combineren kan natuurlijk ook.   

 

Reissuggesties

Inari

duizend rode poortjes

God en godin van de rijst, de oogst, welvaart en geluk. Welhaast in elke streek van Japan, van afgelegen akker tot stadshart, vindt men heiligdommen gewijd aan deze kami (geest / godheid). Dit maakt Inari tot een buitengewoon goed vertegenwoordigde en verrassend diverse entiteit binnen het pantheon van shinto, Japans "eigen" natuurreligie. Ze worden aanbeden onder tientallen verschillende namen, maar ten minste één ding hebben ze gemeen: het symbool van de Vos. Een eeuwenoud teken van mystiek, bescherming en tevens een notoire gedaanteverwisselaar. Inari is er voor iedereen. 

Op deze reis komt u langs verschillende regionale centra van Inari verering, met uiteenlopende specialiteiten op het gebied van wensen en wonderen. Een aparte samenloop van omstandigheden heeft er zelfs toe geleid dat er boeddhistische vormen bestaan. Uiteraard zal hét beroemdste heiligdom - Fushimi Inari Taisha [afgebeeld] - niet ontbreken. 

Weetje:
Rond de 17e eeuw is Inari ook een beschermheilige van prostituees geworden, o.a. dankzij de (geprojecteerde) sensualiteit van vossen, Inari's boodschappers.

Dainichi

boeddha's & bodhisattva's

Wat is het verschil tussen Amida en Yakushi, Jizo en Kannon? 

Een groeiend aantal mensen hebben tegenwoordig uit interesse in boeddhistische dingen een boeddhabeeldje in huis - al dan niet in de wetenschap wie het voorstelt. Een groeiend aantal mensen voelt zich ook aangetrokken tot boeddhistisch denken en een daarbij passende levenswijze. Of u nu één van bovenstaande bent of zich juist afvraagt wat zij daar nou eigenlijk in zien, deze verhelderende tour biedt u een boeiende blik op de eigenschappen en eigenaardigheden van het Boeddhisme zoals zich dat in Japan heeft ontwikkeld. Volg uw gids van Fukuoka tot Morioka, bezoek tempels van diverse stromingen* en leer meer over hoe je een "echte" Boeddha onderscheid van een Wijsheidskoning, geluksgod, of verheven monnik. Verlichting en verlossing van de eeuwige wedergeboorte niet inbegrepen. 

* (zoals Tendai, Shingon, Jodo (shin)shu, Nichiren, Zen)


Weetje:
Aan het einde van deze reis zult u weten waar het over gaat als u de mantra's van de monniken door de gangen hoort galmen...
voetsporen van de meester

Japan kent verschillende eeuwenoude pelgrimstochten. Één van de oudste en zonder twijfel de bekendste, is de "88 Tempels Tocht" op het eiland Shikoku. In tegenstelling tot het merendeel van 's werelds religieuze langeafstandsreizen, is deze pelgrimstocht een cirkel: na 1200km tot 1400km eindig je waar je begint. Rijstvelden, stranden, bergpaden, dorpen en steden (en niet te vergeten; asfalt) vormen de spiegels voor onze zelfreflectie. Dit gebruik ontstond ongeveer 1200 jaar geleden, in navolging van de monnik Kuukai; stichter van het Shingon ("Ware Woord") Boeddhisme. Hij was ervan overtuigd dat men binnen de duur van één leven verlichting kon bereiken. Zelfs vrouwen.* Veel pelgrims verblijven voor en/of na hun tocht in één van de vele tempels op de berg Kouya, waar ook het mausoleum van deze stichter ligt. Het licht van duizend lantaarns, de geur van wierook, en de bezigheid van de tempel harmoniseert met de schemer en stilte in het omringende bos, waar de enorme, statige bomen en eeuwenoude graven het een mystieke sfeer geven. 

* (in die tijd een vooruitstrevend idee)


Weetje:
Hoewel het grootste avontuur naar onze mening de voettocht is, kan men de route ook deels of geheel afleggen met de fiets, motor, auto, bus of zelfs trein. 


Zen

...

Wie kent het niet? 
Iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord. Tijdschriften staan vol met advertenties voor producten en diensten die ons en ons hele huis of leven even "helemaal zen" beloven te maken. Maar waar komt dit alles vandaan? Wie kent het wel? Deze reis neemt u in vogelvlucht mee door de rijke geschiedenis van de 12e eeuwse Stoïcijnse beweging. Ontdek de waarden van de samurai en wat Japanners zelf "zen" vinden, van de serene pracht van Werelderfgoed in Kyoto tot het levendige hedendaagse leven in Tokyo's tempels. Natuurlijk hoort hierbij ook het bijwonen van een ceremonie of het meedoen met een meditatie in een bergklooster. Iets minder dol op tempels, maar toch wel zin om "zen" te zijn? Bewandel dan eens één van de andere wegen naar het spontane Inzicht: 

sado - Weg van de Thee - theeceremonie
shodo - Weg van het Schrift - kalligrafie
kado - Weg van de Bloem - bloemschikkunst


Weetje: 
Net als het Christendom bestaat Zen tegenwoordig uit ten minste twee grote verschillende stromingen en tientallen kleineren. 
 
 
Hartelijk dank voor uw bericht. Wij zullen u zo spoedig mogelijk een reactie sturen. (binnen 1-3 werkdagen)
Oops. An error occurred.
Click here to try again.

Neem contact met ons op

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek* nemen we samen uw wensen en vragen door. Stuur ons een berichtje voor het maken van een afspraak. * online of op gepaste afstand

Gemiddelde beoordeling: 9.1 (32 gasten)