Thema Trips

Japan is een land met veel fascinerende facetten. Als eilandenrijk heeft het zich eeuwenlang kunnen ontwikkelen met beperkte buitenlandse invloeden. Zodoende is er een rijke cultuur ontstaan die weliswaar duidelijk Aziatisch is, maar tegelijkertijd opvallend uniek aanvoelt. Men ziet het aan de architectuur en de beeldende kunst, ruikt en proeft het in de keuken, en hoort dit in uitingen van taal en muziek. Het landschap zelf is bovendien betoverend mooi en biedt het hele jaar door veel variatie. 

Onderstaande reissuggesties zijn slechts een greep uit de vele mogelijke redenen en gelegenheden om Japan te verkennen. NB: alle reissuggesties kunnen aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren en interesses. 

Combineren kan natuurlijk ook.   

 
Flora en Fauna
 • 春 lente
 • 夏 zomer
 • 秋 herfst
 • 冬 winter

 • Van nul tot nu
 • 侍 verleden
 • 電 toekomst

 • Culinaire Cultuur
 • 食 eten
 • 飲 drinken
 • De Werelderfgoedreis

  Topstukken

  van oertijd tot industriële revolutie

  Wat moet er bewaard worden voor ons nageslacht? Één van de manieren waarop we dit proberen te bepalen, is het toekennen van Werelderfgoed status. In totaal telt Japan 25 van zulke monumentale locaties, waaronder vijf natuur-gebieden. Uiteraard kan de legendarische berg Fuji daarbij niet ontbreken. Naast de "gebruikelijke verdachten" - oudste graftombes, mooiste tempels en grootste kastelen - staan op dit lijstje ook een aantal havens, zilvermijnen en innovatieve fabrieken. Monumenten uit de tijd dat Japan veranderde van  een gesloten eiland van samurai en boeren, naar een economische wereldmacht. Nog verrassender zijn wellicht de vroeg-Christelijke schuilkerken in het zuiden, uit een tijd waarin deze met harde hand vervolgd werden door de Shōguns.  

  Weetje:
  Één van de eerste Japanse monumenten die werd geregistreerd als Wereld-erfgoed is (naar schatting) één van de oudste houten gebouwen ter wereld. 

  Flora & Fauna tours

  Hanami

  kielzog van de kersenbloesem

  Reis van zuid naar noord. Volg het ontluiken en vallen van de kersenbloesem, en ervaar samen met heel Japan de euforie over schoonheid en vluchtigheid. 
  Wanneer de knopjes opengaan in parken en straten, haasten Japanners zich naar buiten met grote zeilen en volle picknickmanden. Genieten nu het kan! Tegen een achtergrond van kastelen en idyllische dorpjes, of juist de gloed van neonlichten in Osaka en Tokio, maakt de sakura (sierkers) van haast elke set iets betoverends. Nauwkeurig lettend op de vroege - en ter plekke dagelijkse - voorspellingen over het bloeien van verschillende soorten sakura per regio, heeft u de kans tijdens uw gehele reis Japan "op haar mooist" te zien.  

  Weetje:
  De sierkers is niet de eerste bloesem van het nieuwe jaar; die eer gaat naar de ume, een Japanse pruimensoort, bloeiend in de late winter.  

  Midori

  Grand Tour van Nationale Parken

  Dankzij de ligging van Japan zijn er grote verschillen in landschap en klimaat tussen de eilanden. Van tropische duikersparadijzen, regenwouden en actieve vulkanen, via kalme baaien en weidse rijstvelden, tot dichtbegroeide bossen en besneeuwde, onherbergzame bergen. Tegenwoordig zijn meer dan 30 van dergelijke gebieden beschermde parken. Ook de duizend jaar oude traditites en ontwikkelingen in landschapsarchitectuur hebben door heel het land tot bewonderenswaardige tuinen geleid. Al naar gelang uw voorkeuren trekt u tijdens deze tocht de slippers, wandelschoenen en / of laarzen aan en verkent op allerlei manieren het mooiste van wat de natuur in Japan te bieden heeft. 

  Weetje: 
  Vanwege het shintō geloof in de bezieldheid van natuurlijke elementen, staan er op meerdere plaatsen in Japan "getrouwde" bomen en stenen. 

  Momiji

  goudgele en vuurrode bladerpracht

  Reis van noord naar zuid. Wees de aankomende winter steeds een beetje te vlug af zodat u kunt genieten van de meest intense kleuren van de herfst. Zoals ook het aanbreken van het voorjaar gevierd wordt, is het najaar in Japan reden voor vreugde. Met aangenamere temperaturen dan 's zomers, lokt deze seizoenswisseling veel mensen weer naar buiten. Even weer de stad uit, het "platteland" in. Even rust vinden. Genieten van de natuur, met al onze zintuigen... Het is immers ook het oogstseizoen, waardoor veel streken tijdens dit jaargetijde bijzondere festivals met bijbehorende speciale gerechten kennen. Een ideaal moment om de drukte van het hoogseizoen te vermijden. 

  Weetje: 
  Het eiland Miyajima staat - naast de iconische rode torii in het water - bekend om de gevulde cakejes die men er maakt in de vorm van een esdoornblad: de momiji-manju. Smaken lopen uiteen van room en citroen tot kaas of oester. 

  Yuki

  let it snow

  Wanneer er een koude witte deken over de buitenwereld ligt, is het een goed moment om de behaaglijke warmte binnenshuis op te zoeken... Toch? Met de vele karakteristieke heetwaterbronnen die Japan rijk is, is dit juist hét moment  om eens buiten te baden. Terwijl de natuur inspireert tot spontane haiku, zien de majestueuze kastelen en mysterieuze tempels er nu nog sprookjesachtiger uit. Ook voor de sportieve reiziger beschikken de bergen over meer dan genoeg uitdaging; tot twee keer toe vonden hier Olympische Winterspelen plaats. Koudste hoogtepunt van dit seizoen is het jaarlijkse festival met ijssculpturen en sneeuw-gerelateerde attracties in het noordelijke Sapporo. 

  Weetje:
  Wereldberoemd zijn de huizen in gasshō of "biddende handen" bouwstijl, die men vooral in de Japanse Alpen treft. De puntdaken hebben al eeuwenlang deze vorm om zware sneeuwval te kunnen trotseren.

  U-sagi

  wonderlijk wild

  Dierenliefhebbers kunnen in Japan een heel aantal aparte plekken bezoeken. Zo heeft u vast gehoord van de parken met heilige herten en van de apen die er baden in de bossen. In het binnenland struint er hier en daar een zwarte beer en schuifelen wilde zwijnen tussen de struiken. Met een beetje geluk ziet u één van de verscheidene dieren met een wel haast mythologische status, zoals de sluwe vos, de ondeugende tanuki (wasbeerhond), eeuwenoude kraanvogels of millennia oude schildpadden. Als u zeker wilt zijn van dierlijk gezelschap kunt u daarvoor naar specifieke eilanden varen. Zo is er een eiland vol met konijntjes, één met loslopende schapen, een paar met wilde paarden en zijn er meerdere eilandjes waar katten koning zijn. Ook onderwater heeft u kans op bijzondere ontmoetingen. Dolfijnen, bijvoorbeeld. Of... als u echt geluk heeft, de grootste vriendelijke reus van de zee: een walvishaai. 


  Weetje: 
  Karpers (koi, in het Japans) staan symbool voor doorzettingsvermogen. Degenen die erin slagen tegen de grote waterval aan het einde van de Gele Rivier op te zwemmen, veranderen volgens een legende ter plekke in draken. 

  Van nul tot nu

  Shōgun

  meer dan samurai 

  Van het einde van de 12e eeuw tot de late 19e werd Japan bestuurd door Shogun; militaire opperbevelhebbers die soms machtiger waren dan de Keizer. Vooral de hoogtijdagen van de samurai - een eeuw van binnenlandse oorlog -  hebben duidelijke sporen nagelaten in het landschap en de cultuur van Japan. Her en der staan honderden kastelen, van schamele ruïnes tot glorieuze burchten, waaronder één Werelderfgoed monument. Aan de andere kant hebben tijden van langdurige vrede gezorgd voor een ongekende groei en bloei van allerlei kunstvormen en ambachten. Heeft u zich ook wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om even terug in de tijd te gaan? In thema parken zoals een 17e eeuwse stad of ninja dorp, compleet met acteurs, waant u zich zo in Edo*. Er zijn zelfs trainingen waarbij u zelf - gehuld in gepaste kledij - het zwaard hanteert. Het indrukwekkendst blijven toch wel de lokale tradities en festivals die al deze geschiedenis in leven houden. Als u op de juiste tijd op de juiste plaats bent, kunt u getuige zijn van prachtige optochten of wedstrijden van boogschutters te paard.   

  Weetje:
  Net als Europese ridders waren samurai niet alleen krijgers, maar ook een soort adellijke rang. Veel waren landbezitters of zelf landbewerkers. Deze klasse werd officieel afgeschaft na de Meiji revolutie, aan het eind van de 19e eeuw. 

  [* naam van Tokio tot 1868]

  Hikari

  blik op de toekomst

  Naast de "mystieke" tradities en goed bewaard gebleven geschiedenis, staat Japan op veel gebieden vooraan als het gaat om technologische innovatie. Soms in harmonie, soms in contrast met eerdergenoemde. Automaten met van alles en nog wat (van simpele koffie/thee tot ijs, soep, warme maaltijden en schone sokken) staan bijvoorbeeld overal: zelfs tussen verlaten akkers. Super efficiënte hogesnelheidstreinen draaien zelf alle stoelen in de rijrichting, robots werken op scholen, in tehuizen, restaurants en hotels, en zelfs bij tankstations hebben de toiletten evenveel knoppen als een gemiddelde afstandsbediening.  
  Reizigers zonder claustrofobie kunnen in de grote steden terecht bij moderne capsule hotels, waar ieder "hokje" voorzien is van tv-schermpje, radio en usb-aansluitingen. Natuurlijk gaat men van te voren wel even los in de immer evoluerende karaoke kamers of VR arcadehal, terwijl buiten mensen van alle leeftijden AR games spelen op hun telefoons en tablets. Zelf wat knutselen kan ook: er zijn hele wijken gewijd aan hobby elektronica, met kleine ondergrondse winkeltjes en warenhuizen zo groot dat men er met gemak in verdwaalt.   


  Weetje: 
  Geheel tegen de verwachtingen in gaat het betaalverkeer in Japan nog altijd via contant geld. Pinnen (laat staan contactloos) wordt nauwelijks gedaan en ook bij andere bankzaken komt vooral veel papierwerk kijken. 

   

  Voor de fijnproever

  Okonomi

  streek- en seizoensspecialiteiten

  Iedere liefhebber van de Aziatische keukens heeft vast wel eens een Japans 
  kookboek in handen gehad of gekeken naar de reisprogramma's waarin de aparte eetgewoonten van dit land centraal staan. U weet dus al; er is meer dan alleen sushi.* Er is zelfs zo veel meer, dat men er hele reizen op kan baseren. 
  Traditionele gerechten zijn een absoluut feest: kleur, textuur, balans en contrast in smaak wordt met veel zorg gecombineerd. In alles staat kwaliteit voorop. Ook Japan's fast food - ramen (noodles) - worden in Nederland steeds populairder. 
  Maar wist u al dat alle streken van Japan daar eigen variaties van kennen? Van lichte zoute bouillons tot diepe umami smaken, van vlammend pittig tot kom-kommer en fruit. Ook heeft elke regio wel een nationaal erkende specialiteit in land- en tuinbouw. Veel daarvan is seizoensgebonden, waardoor het ware traktaties zijn. Gun uw zintuigen dit genot en ga voor een gastronomische ontdekkingsreis. 

  * Dat gezegd hebbende, is sushi in Japan wel een hele andere beleving. 

  Weetje:
  Het bekende grillen op een grote plaat - teppanyaki - is niet typisch Japans. Deze bereidingswijze werd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog populair bij (en omwille van) de gestationeerde Amerikaanse troepen. 

  Kanpai

  onder het genot van een drankje

  Zoals men bij Frankrijk aan wijn denkt en bij Schotland aan whisky, is Japan onlosmakelijk verbonden met sake - "rijstwijn". De kleurloze en zachte drank kent een geschiedenis die zeker duizend jaar terug gaat, naar oogstfestivals en shinto rituelen. Tegenwoordig is het een uiterst nauwkeurig vakmanschap.  Soms wordt meer dan de helft van elke rijstkorrel afgeschaafd voordat men begint met het brouwproces. Wegens verschillen in grond, klimaat en rijst-soorten is er een verbazingwekkende diversiteit. Bezoek tijdens uw reis ook deze meesterbrouwers en proef het lokale karakter van klassiek Japan. Voor wie graag wat sterkers heeft produceert men er tevens topkwaliteit whisky, waarvan een aantal wereldwijd bekend of zelfs bekroond is. Toch liever wat "Japanser"? Waag u dan eens aan de shochu - distillaat van o.a. zoete aardappel - of de immer populaire pruimenwijnen, umeshu. Minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard zijn de wijngaarden aan de rand van de Japanse Alpen; de enigen met een (mogelijk) inheemse druivensoort.       

  Weetje:
  Eigenlijk betekent sake in het Japans gewoon "alcohol". Ook bier is dus sake. Wat wij hier sake noemen heet daar nihonshu (letterlijk: Japanse alcohol). 

   
  Hartelijk dank voor uw bericht. Wij zullen u zo spoedig mogelijk een reactie sturen. (binnen 1-3 werkdagen)
  Oops. An error occurred.
  Click here to try again.

  Vraag een afspraak aan

  Tijdens een eerste kennismakingsgesprek* nemen we samen uw wensen en vragen door. Stuur ons een berichtje voor het maken van een afspraak.   * online of op gepaste afstand

  Gemiddelde beoordeling: 9.1 (32 gasten)